Άσπρο μαύρο και γκρί Γκουέρνικα μας θυμίζουν στη στιγμή.

Στα πλαίσια του πολιτιστικού μας προγράμματος ασχολούμαστε με την τέχνη γενικότερα.Αυτό το διάστημα διερευνούμε περισσότερο τα χρώματα τις μίξεις, τόνους και αποχρώσεις,συνδέοντας τα με τα συναισθήματα που μας προκαλούν.
Ήρθε και η σειρά των ουδέτερων χρωμάτων του άσπρου του μαύρου και του γκρί.Δεν υπήρχε καλύτερος πίνακας για να ασχοληθούμε απο την Γκουέρνικα του Πικάσο,ένα δυνατό και συγκινητικό έργο.
Είχα τις επιφυλάξεις μου για το πως θα τον παρουσιάσω στα παιδιά,πως θα τα κάνω να τον νοιώσουν, χωρίς να πληγωθούν και να διεγερθεί η φαντασία τους.Τα παιδιά με αποζημίωσαν με το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις τους και νοιώσαμε όλοι την μαγεία της τέχνης.
γκουερνικα
Αρχικά τα ρώτησα αν ξεχωρίζουν κάτι μέσα σε αυτόν τον μπερδεμένο πίνακα.Είπαν ζώα, άνθρωποι,γυναίκα με μωρό στην αγκαλιά.
Τους διηγήθηκα την ιστορία, τι έγινε στην ομώνυμη πόλη της Ισπανίας που βομβαρδίστηκε και σκοτώθηκαν πολλές γυναίκες και παιδιά.
Ο Πικάσο θέλησε να εκφράσει την αγανάκτηση του για την φρίκη του πολέμου και τον πόνο των ανθρώπων.Για να εκφραστεί όμως η ασχήμια του πολέμου χρησιμοποίησε μαύρο άσπρο και γκρί, ενώ αρχικά είχε βάλει χρώματα στον πίνακα.
Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες και καθε μία συναρμολόγησε τον πίνακα σε μορφή πάζλ
befunky_1
Έπειτα είδαμε τις μορφές της Γκουέρνικα μεμονομένα για να τις παρατηρήσουμε καλύτερα.Αν μιλούσαν τι θα μας έλεγαν;
DSCN0678
Είδαμε τον πίνακα σε μορφή 3D,που μας εντυπωσίασε τόσο γιατί βλέπαμε σε όλες τις διαστάσεις. Μοιάζουν με αγάλματα κυρία!
DSCN0676
Η συγκινητική μουσική μας επηρέασε βαθειά, κλείσαμε τα μάτια ,το φώς και αφεθήκαμε…….
Αμέσως ακολούθησε δραστηριότητα¨εισόδου¨ στον πίνακα ώστε να νοιώσουμε, να ακούσουμε, να μυρίσουμε και να δούμε τα χρώματα.Τα παιδιά ταξίδεψαν σε αυτό το νοερό ταξίδι…..
DSCN0679
Θελήσαμε να αναπαραστήσουμε την Γκουέρνικα.Ένα ένα παιδί έμπαινε στον πίνακα σαν να ζωγραφιζόταν σταδιακά από τον ζωγράφο και έπαιρνε την θέση του.
byfanky3
befunky_4
Ευκαιριακά κάναμε και τα μαθηματικά μας.Φωτοτύπησα και έκοψα πολλές φορές τις μορφές, και τις έβαλαν πρώτα σε παρεούλες και μετά μέσα σε στεφάνια συνδέοντας τες με τους αντίστοιχους αριθμούς
befunky_5
Ευκαιρία όμως και για πρόσθεση…..
by fanky6
Σαν προέκταση δουλέψαμε με ουδέτερα χρώματα την τεχνοτροπία του πουαντιγισμού.DSCN0701
Και έναν μοντέρνο πίνακα……DSCN0702
Για να ισορροπήσω το φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα έδειξα στα παιδιά τον πίνακα του ίδιου ζωγράφου¨ το παιδί και το περιστέρι¨
Picasso_ περιστερι
Εδώ τα χρώματα μας κάνουν χαρούμενους και θυμίζει ειρήνη. Το περιστέρι συμβολίζει την ελπίδα και την ειρήνη και μακάρι πάντα να φέρνει σε όλο τον κόσμο αυτό το όμορφο μήνυμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s