Πολλές γιορτές μαζεμένες για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου κι έπρεπε να πάρουμε με τη σειρά!
Ξεκινήσαμε λοιπόν με τη σημαία μας που γιορτάζει στις 27 Οκτωβρίου. Μιλώντας για τη σημαία σαν σύμβολο κάθε χώρας -και όχι μόνο χώρας, αλλά και ομάδας, συλλόγου, κτλ- είδαμε το «Ασπρογάλανο πανί» και πήραμε μια ιδέα για τη γιορτή μας!
Εξηγήσαμε τι σημαίνει κάθε λωρίδα της σημαίας μας και ο σταυρός και είδαμε πολλές και διαφορετικές σημαίες σε βιβλία και στο διαδίκτυο.
Πήραμε αφορμή να μιλήσουμε για τις σημαίες των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Etwinning και παίξαμε με αυτές, τόσο φτιάγνοντάς τες ζωντανά, όσο και σε παζλ στον υπολογιστή!
Τα παιδιά έφτιαξαν τις δικές τους σημαίες, αφού μελέτησαν σχέδια και χρώματα!
Η γιορτή της Θεσσαλονίκης και του Αγίου Δημητρίου μας επέτρεψε να μιλήσουμε για το Λευκό Πύργο, το σύμβολο της πόλης και την ιστορία του καθώς και για τη ζωή του Αγίου Δημητρίου. Η κατασκευή μας συνδυαστική!( Η ιδέα από την Αριάδνη Ευαγγελοπούλου)!
Οι πληροφορίες για την πατρίδα μας παρουσιάστηκαν στα παιδιά μέσω μιας ψηφιακής αφίσσας, αυτής που στείλαμε και στο Etwinning για να τη γνωρίσουν.
Πατήστε στο link για να δείτε την αφίσσα!
http://edu.glogster.com//glog/50678895
Τέλος η προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων έγινε φέτος με αφορμή ένα αγαπημένο τραγούδι των παιδιών, ¨Της γιαγιάς τα ραφτικά». Αφού μάθαμε να το τραγουδάμε, το ζωντανέψαμε και η γιαγιά του τραγουδιού παρουσιάζοντας το κουτί των αναμνήσεών της αφηγείται όλη την ιστορία….πως ξύπνησε από τις σειρήνες του πολέμου εκείνο το πρωί και τι άκουσε στο ραδιόφωνο! (Τα παιδιά άκουσαν ηχητικά ντοκουμέντα). Αφού λοιπόν παρουσίασε πρόσωπα και γεγονότα εκείνης της εποχής τα παιδιά κατάλαβαν γιατί η γιαγιά δεν ήθελε τα εγγόνια της να παίζουν πόλεμο!
Δείτε τα κυριότερα σημεία της προσέγγισης και ακούστε το τραγούδι στην παρακάτω παρουσίαση:
«Της γιαγιάς τα ραφτικά» on PhotoPeach
Πατήστε στο link για να δείτε την παρουσίαση!
http://photopeach.com/embed/rhewcw