Νέος χρόνος και είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τα ΄΄παιδιά και τα εγγόνια΄΄ του. Με τη μουσική υπόκρουση των 4 εποχών του VIVALDI, κινούμαστε αρχικά ελεύθερα στο χώρο, στη συνέχεια γινόμαστε ζευγάρια και τέλος 4 ομάδες σύμφωνα με κάποια κριτήρια.
Οι ομάδες ανακαλύπτουν τέσσερις πίνακες ζωγραφικής, τους οποίους και μοιράζουν μεταξύ τους ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Κάθε ομάδα συσκέπτεται και έπειτα ο αρχηγός της, μας παρουσιάζει τον πίνακα.
Καταλήγοντας ότι κάθε πίνακας σχετίζεται με μία εποχή, αναγνωρίζουν τα όνομα κάθε εποχής, τοποθετούν τους πίνακες με λογική σειρά και αντιστοιχούν εικόνες στον τροχό των 4 εποχών.
Αλλά γιατί αλλάζουν οι εποχές; Η απάντηση σε μερικά παιδιά ήταν ήδη γνωστή, τους υπόλοιπους μας βοήθησε ένα βιντεάκι που παρακολουθήσαμε.
http://www.noesis.edu.gr/noesis-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7/%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%AF%CF%89%CE%BD/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%82/4-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82/
Κάναμε όμως κι εμείς το δικό μας ΄΄πείραμα΄΄. Μια υδρόγειος σφαίρα και μία λάμπα, πήραν τη θέση της γης και του ήλιου αντίστοιχα. Ανάλογα με το πως έπεφτε το φως βρίσκαμε την εποχή και κολλούσαμε τη λέξη της, ενώ στη συνέχεια προσπαθήσαμε να δραματοποιήσουμε το φαινόμενο.
Συνεχίσαμε κάνοντας διαδοχή με κάρτες-σύμβολα αρχικά στην ΄΄παρεούλα΄΄ και μετά σε ατομικό φύλλο εργασίας.
Οι 4 εποχές είναι ένα θέμα που συναντούμε συχνά και στην τέχνη της ζωγραφικής.Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες, τους δόθηκαν τα 4 κομμάτια ενός πίνακα και έπρεπε να συνεργαστούν για να τα βάλουν σε μία λογική χρονική σειρά.
Επηρεασμένοι από τους πίνακες προσπάθησαν να φανταστούν τις 4 εποχές με παιδική μορφή.
Και αφού ολοκληρώσαμε με τα 4 παιδιά του χρόνου, σειρά έχουν τα εγγόνια του. Μετράμε τους μήνες,διαπιστώνουμε οτι είναι 12 και βρίσκουμε τη θέση του καθενός μέσα στο χρόνο,κάνοντας έτσι αναφορά στους τακτικούς αριθμούς, τους οποίους αντιληφθήκαμε καλύτερα και μέσα από ψυχοκινητικές δραστηριότητες. Γράψαμε την ημερομηνία με τη μορφή αριθμών και κάναμε λεκτικά παιχνίδια με τη βοήθεια μιας παροιμίας.
Απασχοληθήκαμε και στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, δημιουργώντας παζλ σε ψηφιακή μορφή, με τους πίνακες που συνθέσαμε σε ομάδες.
Και επειδή η δραστηριότητα αυτή άρεσε πολύ στα παιδιά, μπορούν να την επαναλάβουν πατώντας στις παρακάτω εικόνες.