Προγράμματα – Καινοτόμες Δράσεις

Κατά τη σχολική χρονιά 2014-15 τα τμήματα του νηπιαγωγείου θα υλοποιήσουν προγράμματα καινοτόμων δράσεων στους τομείς περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας και πολιτισμού.
Αναλυτικότερα θα υλοποιηθούν τα εξής προγράμματα:
-Συμμετοχή και των τεσσάρων τμημάτων (κλασικά και ολοήμερα) στο Τοπικό Δίκτυο Τεχνών (θέατρο, φωτογραφία, εικαστικά, μουσική) με θέμα: «Παιχνίδια με κλικ, χρώματα και νότες»
Ο κύριος σκοπός του δικτύου είναι η δημιουργική και διαθεματική προσέγγιση ενός θέματος μέσα από την τέχνη του θεάτρου, της φωτογραφίας, των εικαστικών και της μουσικής.
Ειδικότερα επιδιώκεται οι μαθητές:
– Να γνωρίσουν και να κατανοήσουν βασικά στοιχεία της γλώσσας των τεσσάρων μορφών τέχνης.
– Να εξοικειωθούν με σχετικές τεχνικές.
– Να αναπτύξουν τρόπους προφορικής, σωματικής και εικαστικής έκφρασης
– Να οδηγηθούν στη δημιουργία «με» και «μέσα από» τις τέχνες.
– Να αντιληφθούν τις σχέσεις, που διέπουν τις τέχνες και την ύπαρξη κοινής θεματολογίας σε αυτές.
– Να επεξεργαστούν ένα θέμα μέσα από τις τέχνες.
– Να αναπτύξουν δεξιότητες έρευνας.
– Να οξύνουν τη δημιουργική και κριτική σκέψη.
– Να εμπλουτίσουν τη φαντασία.
– Να καλλιεργήσουν την αισθητική αντίληψη.
– Να αναπτύξουν τη συναισθηματική νοημοσύνη.
– Να χρησιμοποιήσουν συνεργατικές και επικοινωνιακές ικανότητες.
– Να λειτουργήσουν ομαδικά και συλλογικά

Συμμετοχή στο θεματικό δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Κλικ, προστάτευσέ το!»
Πρόκειται για ετήσιο τοπικό δίκτυο που σκοπό έχει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της φωτογραφίας ως μέσο έκφρασης των μηνυμάτων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Στοχεύει μέσα από την φωτογραφία να καλλιεργήσει στα παιδιά (νηπιαγωγείου & δημοτικού) δεξιότητες παρατήρησης παροτρύνοντας να εστιάσουν τη ματιά τους σε βασικά περιβαλλοντικά ζητήματα από το οικείο τους περιβάλλον. Επιπλέον, θέτει τις βάσεις για προβληματισμό και καλλιέργεια περιβαλλοντικής ευαισθησίας και υπευθυνότητας.
Τη φετινή χρονιά μαθητές και εκπαιδευτικοί θα αναζητήσουν κάτι (υλικό ή άυλο) που κατά την εκτίμηση τους αξίζει την προσοχή και την προστασία μας χωρίς θεματικό περιορισμό. Τα «αντικείμενα» φωτογράφισης θα έχουν μόνο ένα κοινό σημείο: θα αποτυπώνουν κάτι που απειλείται, κάτι που αξίζει να διασωθεί στη σημερινή του κατάσταση ή χρήζει προστασίας λόγω υποβάθμισης. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ερευνά, αλλά και δρα. Ένα ζώο, ένα πάρκο, ένα πουλί, ένα έθιμο, ένα φυτό, ένα επάγγελμα, η θάλασσα, το νερό, μία αξία… απειλούνται και ζητούν την προστασία των μαθητών μας. Με τη δράση τους οι μαθητές, μπορούν να αναδείξουν το «αντικείμενο» προστασίας τους ή, αν η επιλογή τους το επιτρέπει, να προβούν σε ενέργειες αναβάθμισής του.

Υλοποίηση προγράμματος που θα αφορά την προστασία των δένδρων της αυλής του σχολείου μας από το 1ο Κλασικό τμήμα με υπεύθυνη τη νηπιαγωγό Βεργούλα Γαβρά.

Υλοποίηση προγράμματος που θα αφορά στην προστασία των άγριων ζώων από το 1ο Ολοήμερο τμήμα με υπεύθυνες τις νηπιαγωγούς
Γουναρά Κατερίνα και Κυριακοπούλου Θάλεια.

Υλοποίηση προγράμματος αγωγής υγείας από το 2ο Κλασικό τμήμα με υπεύθυνη τη νηπιαγωγό Ιωαννίδου Μαρία. Ο τίτλος του προγράμματος είναι: «Γνωρίζω τον εαυτό μου – σέβομαι τη διαφορετικότητα – δημιουργώ φίλους». Οι διαστάσεις του θέματος που θα προσεγγίσουμε είναι:
– Ο εαυτός μου (σώμα, συναισθήματα, ανάγκες) και οι φίλοι μου
– Αυτοεκτίμηση
– Σεβασμός στη διαφορετικότητα
– Διαπροσωπικές σχέσεις
– Ανάπτυξη δεξιοτήτων
– Εμπλοκή γονέων στη σχολική ζωή
Οι στόχοι του προγράμματος αφορούν στα παιδιά και στους γονείς. Συγκεκριμένα, σε σχέση με τα παιδιά το πρόγραμμα στοχεύει στο:
– να αναπτύξουντην αυτοεκτίμησή τους
– να αναπτύξουν συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες
– να αναπτύξουν τη δεξιότητα της παρουσίασης
– να κατανοήσουν την ύπαρξη και να μάθουν να σέβονται τη διαφορετικότητα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου
– να αναπτύξουν θετικές σχέσεις.
Σε σχέση με τους γονείς, το πρόγραμμα στοχεύει στο:
– να νιώσουν μέλη της σχολικής κοινότητας και να συμμετέχουν στη σχολική ζωή.

Σχολική χρονιά 2020-2021

Το σχολικό έτος 2020-2021, όσο μας επέτρεψαν οι συνθήκες της πανδημίας  ασχοληθήκαμε  στο σχολείο μας με  καινοτόμα προγράμματα με κοινό άξονα τη Φιλαναγνωσία. Σκοπός μας ήταν η καλλιέργεια της θετικής στάσης απέναντι στα βιβλία και το διάβασμα και η απόμάκρυνση από τις οθόνες. Συγκεκριμένα,

  • eTwinning project “From Stem to Stream, with books we dream”. Συνεχίσαμε από πέρσι το έργο αυτό, σε συνεργασία με σχολεία της Ιταλίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, με  σκοπό  να καλλιεργήσει στα παιδιά την αίσθηση ότι τα βιβλία δεν είναι μόνο για διάβασμα. Δουλέψαμε τα βιβλία «Γουίνι η μάγισσα», «Χορεύουν οι καμηλοπαρδάλεις;», «Ιγκυ Πέκ ο Αρχιτέκτονας» και «Ο ποντικός και η θυγατέρα του». Κάθε βιβλίο μας έδινε αφορμές για παιχνίδια, πειράματα και δραστηριότητες ενταγμένες στην έννοια του STREAM (Science, Technology, Reading, Engineering, Art, Maths),  του προγραμματισμού και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Η συμβολή των γονέων υπήρξε πολύ βοηθητική στην ολοκλήρωση του έργου. Το έργο βραβεύτηκε με Εθνική και Ευρωπαική Ετικέτα Ποιότητας
  • Συμμετοχή στην Εβδομάδα Προγραμματισμού με θέμα Προγραμματισμός και Τέχνη
  •  eTwinning project “Movies and Reading”.  Συνεχίζοντας στην προσπάθεια καλλιέργειας της  Φιλαναγνωσίας, το έργο αυτό σε συνεργασία με σχολεία της Βουλγαρίας, Ελλάδας και Τουρκιας, είχε σκοπό το συσχετισμό των βιβλίων με τον κινηματογράφο. Αρχικά ασχοληθήκαμε με βιβλία που έχουν γίνει ταινίες. Αγαπημένο μας λοιπόν βιβλίο και ταινία animation ήταν το «Μια σκούπα μα τι σκούπα», το οποίο το αναπαραστήσαμε και θεατρικά στην τάξη. Στη συνέχεια σχοληθήκαμε με βασικές έννοιες του κινηματογράφου, ολοκληρώσαμε την ταινία «Η κυρά Καλή και οι Δώδεκα μήνες». Το έργο βραβεύτηκε με Εθνική και Ευρωπαική Ετικέτα Ποιότητας.

Συμμετοχή στο Δίκτυο Κινηματογράφου του Πολιτιστικού Τμήματος της Διεύθυνσης Αν. Θεσσαλονίκης. Η ταινία μας πήρε μέρος στο διαγωνισμό «Σινεμά Διάβασες;». Στα πλαίσια του προγράμματος συνεργαστήκαμε με το Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. Τα παιδιά έμαθαν για την ιστορία του κινηματογράφου, εφτιαξαν τα δικά τους θαυματρόπια, και φτιάξαμε ζωοτρόπιο. Παράλληλα ασχοληθήκαμε με τα εφέ στον κινηματογράφο και φωτογραφήθηκαν χρησιμοποιώντας εφέ. Εμαθαν για τη δομή μιας ταινίας, σενάριο, χαρακτήρες, κόσμος. Τέλος πήραν μέρος στη συγγραφή σεναρίου, δημιουργώντας τους χαρακτήρες και τον κόσμο τους. Το σενάριο ολοκληρώθηκε από τις φοιτήτριες του προγράμματος και θα δημιουργηθεί μία φωτογραφική παρουσίαση με τη χρήση εφέ με θέμα «Μια εκδρομή στι Διάστημα».

«Mαραθώνιος Ανάγνωσης» από τον εκδοτικό οίκο Μεταίχμιο. Διαβάσαμε και παίξαμε με τα βιβλία «Το σκανταλιάρικο ξωτικό», «Οδύσσεια», «Ο μικρός δράκος Καρύδας. Ταξίδι στην προιστορία».

«Βιβλία σε ρόδες». Πολιτιστικό πρόγραμμα φιλαναγμωσίας. Μιά βαλίτσα γεμάτη βιβλία με θέμα τα συναισθήματα έφτασαν στο σχολείο μας. Τα παιδιά δανείστηκαν τα βιβλία, ζωγράφισαν τις εντυπώσεις τους, κι έγιναν αφορμή για συζητηση στην τάξη.

«Βιβλιοκαμώματα – Παιχνιδοσκορπίσματα». Πολιτιστικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας. Πολλά βιβλία μας έδωσαν αφορμές για παιχνίδια στην τάξη…. Ο «Τομ το σαλιγκάρι» ήταν ένα από αυτά. Δοκιμάσαμε, αφύ φτιάξαμε μάσκες και σκηνικό να το γυρίσουμε σε ταινία….δεν ολοκληρώθηκε λογω κλεισίματος των σχολείων.

Σχολική χρονιά 2021 -2022

Συμμετοχή στο δίκτυο Κινηματογράφου

Συμμετοχή στην Ευρωπαική Εβδομάδα Κώδικα με τη δραστηριότητα «Crack the code»

«Bιβλία σε ρόδες»

Μαραθώνιος Ανάγνωσης

«Ημερα Ασφαλούσς διαδικτύου». Συμμετείχαμε με τη δραστηριότητα «Μην πιστεύεις ότι βλέπεις»

«Outdoor game day» Συμμετείχαμε στην ευρωπαική ημέρα παιχνιδιού σε εξωτερικό χώρο με παιχνιδια ατην αυλή του Νηπιαγωγείου μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s